STAD & NATUUR

Vrijstraat

Walter Dresscher
2017

Wat wil JIJ met je straat?

Stel je voor; je kan in je eigen straat ruimte vrijmaken en samen met je buren bedenken wat je met deze ruimte wil doen. Een plek voor kinderen om te spelen? Meer groen? Extra fiets parkeerplekken? Het is aan jullie.

Vrijheid

Een Vrijstraat is een straat waar de gemeente de bewoners de vrijheid geeft zelf alternatieven (plek voor gedeelde mobiliteit, groenvoorziening, speelgelegenheid) voor de openbare ruimte te bedenken. Deze alternatieven zijn de input voor een herontwerp van de leefruimte in de straat.

De fysieke ruimte voor de alternatieven ontstaat doordat bewoners de parkeerdruk verlagen door hun parkeervergunning (tijdelijk) in te leveren. Met elke ingeleverde vergunning wordt een parkeerplek vrij gemaakt voor andere doeleinden. De bewoners creëren dus zelf de benodigde ruimte voor alternatieven, vrijwillig. Op deze manier hoeft de gemeente geen druk uit te oefenen om parkeerplekken te kunnen opheffen.

Stadslab

Eind 2016 is het plan wat De Natuurlijke Stad samen met de Gemeente Den Haag had omschreven uit 99 inzendingen gekozen om door te ontwikkelen als een “stadslab” ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. In het voorjaar van 2018 is in Den Haag een pilot gestart om bewoners van de vrijstraten een half jaar te laten ervaren hoe hun alternatief functioneert. Na deze pilot zal worden besloten of deze alternatieve inrichting definitief wordt.

Meer informatie is te vinden op de onderstaande websites:

Vrijstraat
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

© De Natuurlijke Stad