OVER ONS

Netwerk:

De Natuurlijke Stad is een platform waar we zoveel mogelijk samen zoeken naar oplossingen voor een betere leefomgeving. Ons netwerk bestaat uit experts uit verschillende disciplines met eenzelfde doel: onze steden transformeren naar leefomgevingen van hogere kwaliteit. Want dat kan, vandaag, met beschikbare middelen.

Michel Bauwens

Cyberfilosoof

Meer informatie

Spreker en oprichter van de PEER-TO-PEER foundation, een wereldwijd netwerk van wetenschappers en activisten dat onderzoek doet naar peer-to-peer netwerken en praktijken. Als oprichter hiervan werd Michel Bauwens in 2012 verkozen in de top 100 van de ‘En-Rich list’ van het Post Growth Institute, die s’ werelds meest inspirerende persoonlijkheden op het vlak van duurzame ontwikkeling in kaart brengt.

In 2013 publiceerde hij met Jean Lievens het boek ‘De wereld redden. Met peer-to-peer naar een post-kapitalistische samenleving.’ Hierin bespreekt hij de mogelijkheden van peer-to-peer netwerken en de deeleconomie als alternatief voor het kapitalistische systeem met het oog op economische duurzaamheid.

Martijntje Smits

Techniekfilosoof, ingenieur en innovatiewetenschapper

Meer informatie

Als universitair docent, onderzoeker en projectleider was ze ruim 20 jaar verbonden aan een aantal universiteiten ook in de VS en in Noorwegen en ze werkte voor TNO en het Rathenau Instituut aan thema’s als plastic afval en recycling, robotica en humen enhancement. In haar werk, onder andere op het gebied van robotica, onderzoekt ze technologische toekomstbeelden en pleit ze voor het delen van de verbeeldingsmacht over de technologische toekomst. Ze bereidt een bundel voor over Robot Love (verschijnt in 2018) voor de gelijknamige expo in Eindhoven. Ze is auteur van o.a. ‘Monsterbezwering, de culturele domesticatie van nieuwe technologie’ (2002) en in 2018 verschijnt een boek over de lessen van Frankenstein voor hedendaagse politieke technologie-agenda.

Walter Dresscher

Architect

Meer informatie

Oprichter van De Natuurlijke Stad. Walter Dresscher ontwikkelt alternatieven voor een betere leefbaarheid. Hij is een bevlogen visionair die alles inzet om de leefomgeving te verbeteren. Hij geeft tal van lezingen over zijn visie op ‘De natuurlijke stad’ en speelt een actieve rol in het transformeren van steden. Ook op het gebied van bereikbaarheid. In 2015 was hij finalist voor de TEDX Amsterdam Awards met zijn project ‘transporttransitie’. Tijdens deze lezing liet hij de potentie van een nieuw transportsysteem zien. 

Liane Lankreijer

Stadmaker

Meer informatie

Liane ‘Natuurlijk in je kracht’ is gespecialiseerd in ‘ruimte maken’. Ze heeft diverse initiatieven genomen om de stad van onderaf te transformeren. Met Debatmobiel is ruimte gemaakt voor nieuwe commons in woonstraten. Met Voedsel in het hart van de stad krijgt voedsel weer bewust een plek in het stedelijk weefsel. Liane is een verbinder en creëert samenwerking en groei op een natuurlijke manier.

Voor Liane zijn persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke vraagstukken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen doen, inclusiviteit en delen worden belangrijker in onze samenleving en dat betekent ruimte maken voor deze waarden in onszelf. We zijn immers opgegroeid in een individualistische samenleving gericht op eigen succes en economische concurrentie. Liane spreekt en schrijft over haar ervaringen hiermee en geeft workshops waarin ze werkt met Theory U, visualisaties en opstellingen.

Elly Rijnierse

Adviseur governance
integrale gebiedsontwikkeling

Meer informatie

Elly Rijnierse is Stadmaker en adviseur inclusieve, duurzame stedelijke ontwikkeling in Nederland en in de Sahel regio. Ze biedt een handelingsperspectief aan bewonersorganisaties in hun samenwerking met overheden en investeerders. Ze publiceert en geeft presentaties over de sleutelrol van lokale gemeenschappen bij het oplossen van mondiale uitdagingen en de governance die hier bij hoort. Zij werkt vanuit de principes: lokaal eigenaarschap, participatieve democratie en integrale gebiedsontwikkeling middels de ‘Landscape Approach’ en werkt samen met De Coöperatieve Samenleving.

Meer dan 15 jaar werkte Elly als programmamanager en adviseur bij de internationale ontwikkelingsorganisatie Cordaid op het gebied van minderheden, stedelijke ontwikkeling en de impact van olie, gas en mijnbouw op lokale gemeenschappen in Oost-Europa en de Sahel.

elly@denatuurlijkestad.nl

Auke Hoekstra

Senior advisor electric mobility

Meer informatie

Na 20 jaar ervaring als zelfstandig adviseur, onderzoekt Auke nu al ruim 10 jaar duurzame energie en elektrische mobiliteit. Hij schreef er boeken en artikelen over, geeft voordrachten en adviseert. Bovenal is hij de bedenker van de ZEnMo aanpak en geeft hij richting aan de verdere ontwikkeling.

Janine Hogendoorn

Fiets ambassadeur

Meer informatie

Janine Hogendoorn heeft haar passie voor de fiets rechtstreeks gekregen door haar eigen woon-werkritten van een half uur na een verhuizing naar IJburg. Werkzaam als toezichthouder bij de AFM hield zij zich bezig met de datakwaliteit van financiële transacties. Haar economische achtergrond, passie voor koken, passie voor techniek en haar kinderen hebben haar bewogen om breder te kijken naar de wereld en de toekomst. Ze zet zich nu sterk in om op een innovatieve manier fietsen te promoten met de sociale onderneming Ring-Ring. Janine heeft al vele onderscheidingen ontvangen waaronder:

2013 nominatie Green Transport TEDx Binnenhof

2013 winnaar Energieke Samenleving

2014 finale Mayors Challenge Amsterdam

2015 publiekswinnaar Accenture Innovation Awards

2016 Best International Start-up, IASP Moscow

2016 Fietsprofessioneel van Nederland

2018 Expositie Places of Hope Leeuwarden– landmakers

Eline Keus

Stedenbouwkundige en Landschapsontwerper

Meer informatie

Eline is stedenbouwkundige en landschapsontwerper en pionier in de stad. Zij gaat opzoek naar nieuwe oplossingen voor vastgeroeste ideeën. Ze is altijd opzoek naar de oplossing die onverwachts dingen combineert. Het één sluit het ander niet uit maar gaan hand in hand naar een dynamische stad.

Voorstander van een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid in de buitenruimte!

Jeroen Boon

Stadmaker

Meer informatie

Jeroen ‘Kiemkracht’ is adviseur en onderzoeker op het gebied van duurzame maatschappelijke initiatieven. Hij begeleidt bewoners en bestuurders bij veranderingsprocessen op de gebieden energietransitie en kringloopeconomie. En wil zich vooral inzetten voor het opzetten van sociale coöperaties en het daarmee samen bouwen aan een circulaire wij(k)economie. Hij werkt aan diverse sociaal duurzame projecten die gaan het vergroten van eigenaarschap van burgers en ondernemers bij de directe leefomgeving en nieuwe vormen van zeggenschap en participatie rondom duurzame energie, lokaal voedsel en zorg.

MKA

Architecten bureau

Meer informatie

Marc Koehler Architects is een internationaal ontwerpbureau, opgericht in 2005 bestaande uit Marc Koehler, 4 associates en 21 internationale medewerkers.MKA is een all-round ontwerp bureau gericht op integrale ontwerp processen van project ontwikkeling tot uitvoering, waarin de disciplines van product- & interieurontwerp en architectuur & stedenbouw vloeiend in elkaar overlopen.

MKA ontwerpt voor nieuwe manieren van samenleven en onderzoekt maatschappelijk verantwoorde manieren van bouwen. ‘We zoeken altijd naar waardevolle verbindingen tussen de omgeving van een gebouw, de leefcultuur van de gebruikers en de bouwtechnische mogelijkheden van het moment. Met onze ontwerpen proberen we het alledaagse leven van mensen te verbeteren en te verbijzonderen zonder daarbij ingewikkelde high-tech instrumenten in te zetten. Door deze no-nonsens houding is ons ons werk breed toepasbaar en toegankelijk’.

Carver

Nieuwe mobiliteit

Meer informatie

Carver Europe B.V. begon zijn activiteiten in ‘s-Gravendeel, en bouwde sinds 2003 de Carver One, een smal driewielig motorvoertuig, dat lijkt op een kruising tussen een auto en een motorfiets. Bij het nemen van een bocht wordt de carrosserie inclusief het voorwiel hydraulisch gekanteld, terwijl de achteras met beide achterwielen recht op de weg blijft. Deze bijzondere eigenschap is gebaseerd op een uitvinding van Chris van den Brink en Harry Kroonen, beiden werkzaam bij Carver Engineering B.V. (voorheen Brink Dynamics). Deze nieuwe technologie wordt Dynamic Vehicle Control genoemd. Door het kantelen wordt het zwaartepunt beter verdeeld dan in een gewone auto, waardoor bochten sneller kunnen worden genomen.

Geert Kloppenburg

Strategisch adviseur, ondernemer en spreker

Meer informatie

Geert Kloppenburg heeft een lange en brede ervaring op het gebied van bereikbaarheid. Vanuit zijn achtergrond als jurist heeft hij de rechtszaak tegen de staat gewonnen met betrekking op de CO2 uitstoot. Met zijn tomeloze energie en zijn hands-on mentaliteit zet hij net zolang door totdat het resultaat oplevert. Hij kijkt altijd naar waar en hoe het beter, schoner, goedkoper en sneller kan. Zijn denkwijze is integraal en altijd vanuit de inwoners en kansen. Omdat hij vaker wél dan geen oplossing ziet.

Partners:

Heeft u vragen? Wilt u meewerken aan De Natuurlijke Stad? Mail ons!

© De Natuurlijke Stad